Jan

Marco

Over Jan

Mijn verhaal

Mijn naam is Jan Stenekes en ik wil graag van wezenlijk belang zijn voor kinderen.

Ik ben geboren op het Friese platteland en heb een redelijk onbezorgde jeugd gehad. Tot het moment kwam dat ik moest kiezen wat ik na mijn Mavo zou gaan doen. Deze vraag heeft mij vele jaren in zijn greep gehad. Maar na vijf jaar van opleidingen en werken in een magazijn kreeg ik op een dag de heldere ingeving om mij in te schrijven op de Pabo. Het leek mij leuk om met kinderen te werken en ze iets te leren.
Tijdens mijn opleiding heb ik vooral genoten van mijn studentenleven en hiernaast kon ik prima de opleiding voltooien. Meteen na de opleiding ben ik aan de slag gegaan in het onderwijs. Eerst twee jaar als leerkracht op de basisschool in Boazum: De Dûbelspan. En vervolgens in het ‘speciaal basisonderwijs’ op: De Sudwester in Sneek. Ik merkte al gauw dat ik op de Sudwester beter tot mijn recht kwam dan in het reguliere onderwijs: kleinere klassen en meer aandacht voor het kind. De kinderen die op de basisschool vastgelopen zijn weer het zelfvertrouwen geven wat ze helemaal kwijt zijn. Met veel meer aandacht voor de sociaal emotionele ontwikkeling van het kind.

Ik heb in totaal acht jaar op De Sudwester gewerkt. Tijdens deze periode heb ik niet stil gezeten en met veel plezier de twee jaar durende opleiding tot kindercoach gevolgd bij: Tori-kindercoach opleiding.
Inmiddels ben ik alweer een aantal jaren gestopt met het werken in het onderwijs en richt ik mij volledig op het coachen van jongens.
Ik heb nog vele opleidingen gedaan om mij te verdiepen waaronder de opleiding tot kinder-karaktercoach en volwassen-karaktercoach.

De drang om van wezenlijk belang te zijn voor kinderen die dat nodig hebben is zo groot geworden dat ik mijn praktijk: KICK-jongenscoaching begonnen ben. Hiermee wil ik kinderen meegeven dat ze er toe doen!

“Jongens leren door te ervaren en te experimenteren. Dat is dus precies wat zij gaan doen wanneer ze bij KICK komen!”

Over Marco

Mijn verhaal

Mijn naam is Marco Rijpkema en ik ben sinds januari 2018 werkzaam als jongenscoach bij KICK.

Ik ben opgegroeid in Sneek en woon nu samen met mijn vriendin en twee zoontjes in Easterein. 

Mijn jeugd stond in het teken van buiten spelen en voetballen; ik was veel op straat en grasveldjes te vinden. Ik ben zonder veel zorgen mijn basisschooltijd doorgekomen, totdat ik op mijn 12e een zwaar ongeluk kreeg. Tijdens het voetballen met vrienden kwam ik raar ten val en verbrijzelde ik mijn arm. Een heftige periode, alles was ineens anders. Operaties die elkaar opvolgden, onzekerheid, veel tijd in het ziekenhuis doorbrengen en beperkt worden in de dingen die je op dat moment juist zo graag zou willen doen. Wat had ik het fijn gevonden om tijdens die periode een jongenscoach in de buurt te hebben om mee te kunnen praten, lachen, m’n onzekerheden en verdriet bij kwijt te kunnen. Iemand met een luisterend oor die de tijd voor je neemt.

 In je jeugd kom je voor veel belangrijke vragen en keuzes te staan. Welke sport ga ik volgen? Welke hobby’s vind ik écht leuk? Naar welke school zal ik gaan? Wie zijn mijn vrienden? De invloed van de mening van een ander kan daarbij groot zijn, dat herken je misschien wel. Het kan zorgen voor twijfel, onzekerheid. En áls je dan een keuze hebt gemaakt wordt er ook nog eens heel veel van je verwacht. Op dat moment is het fijn om iemand te hebben die de tijd voor je neemt en je andere inzichten kan geven of je juist kan sterken in je eigen gevoel.

 Ik wil dat elke jongen met een grote dosis zelfvertrouwen en zelfrespect op kan groeien, en voor hem de juiste en beste keuzes kan maken.

 Ik kan er voor je zijn. Ik omschrijf mezelf als behulpzaam, sociaal, kalm, sportief en trots. Ik lach veel, ben leergierig, zorgzaam en creatief. Ik bén nu die jongenscoach met dat luisterende oor. Je kunt je verhaal bij mij kwijt, ik oordeel niet, samen maken we jou sterker.

“Ik wil dat elke jongen met een grote dosis zelfvertrouwen en zelfrespect op kan groeien, en voor hem de juiste en beste keuzes kan maken.”

Gert Jan

IJsbrand

Over Gert Jan

Mijn verhaal

Mijn naam is Gertjan Hessels en als jongenscoach hoop ik een verschil te kunnen maken voor anderen.

Ik ben geboren en getogen in de Friese plaats Wommels, waar ik samen met mijn vrouw en zoontjes nog steeds met veel plezier woon.

Na de middelbare school periode moest ik een vervolgopleiding kiezen. Iets waar ik tot op dat moment nog niet echt over had nagedacht. Welke kant wilde ik op? Buiten zijn, actie en avontuur heeft mij altijd aangesproken, dus uiteindelijk heb ik mij daarom ingeschreven voor het oriëntatiejaar van de Koninklijke Landmacht. Na het oriëntatiejaar ben ik als 17 jarige jongen gaan solliciteren op een functie als beroepsmilitair. Na acht jaar van trainingen, veel van huis zijn, oefeningen in het buitenland en een uitzending naar Afghanistan vond ik het tijd om defensie te verlaten en een wat rustiger pad te kiezen. Om iets te kunnen betekenen voor jongeren, ben ik toen gestart met de MBO opleiding tot pedagogisch werker in de jeugdzorg. Ik heb daarna bijna zes jaar met veel plezier als woonbegeleider gewerkt bij een kleinschalige jeugdzorginstelling en daarnaast ook mijn HBO diploma Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) gehaald. Ik heb vaak getwijfeld tijdens deze periode: maak ik wel de goede keus? Kan (en wil) ik dit wel?

De overstap van de Landmacht naar de zorg lijkt misschien niet de meest voor de hand liggende keuze, toch zie en ervaar ik dat er veel raakvlakken zijn. Ik werk veel samen met en voor andere mensen, ik kom in contact met uiteenlopende personen en verhalen en ik kan mijzelf inzetten om een verschil te maken in het leven van een ander. Inmiddels kan ik daarom ook volmondig ‘JA’ antwoorden op de vraag of ik voor mij het juiste pad heb gekozen en ik hoop dat ik, mede door mijn eigen ervaringen, veel jongens kan helpen om dit ook te bereiken! Samen staan we sterk!

 

“De groei van de jongens van dichtbij meemaken. En daarbij buiten zijn en actief bezig zijn. Dat is echt het mooiste van mijn werk.”

Over IJsbrand

Mijn verhaal

Mijn naam is IJsbrand Kroondijk en als jongenscoach ben ik graag een periode betrokken bij de ontwikkeling van jongeren.

Op dit moment woon ik samen met mijn vriendin in Leeuwarden. Na de HAVO besloot ik mijn studiekeuze te baseren op mijn interesse voor de mens in combinatie met techniek. Zodoende ben ik begonnen aan de opleiding tot medisch laborant in Groningen. Al snel kwam ik er achter dat medische techniek niet mijn grootste interesse had, maar het werken met mensen wel.

Ik ben in Groningen blijven wonen en heb Social Work gestudeerd. Tijdens mijn stages heb ik jongeren en coaches gecoacht bij een mentorprogramma van het Oranjefonds. Toen ik afstudeerde heb ik als Social Worker binnen een gebiedsteam gewerkt als jeugdconsulent. Daarna heb ik nog 2 jaar op een middelbare school gewerkt als zorgcoördinator en coach.

Met techniek ben ik ook bezig gebleven. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om motor  te rijden. Daarnaast heb ik ook nog twee oldtimer Honda brommers staan waar ik aan sleutel en op rij. Het leuke daaraan vind ik, dat je tegen situaties aanloopt die vaak wat zeggen over jou als persoon. Lukt het om door te zetten wanneer het tegen zit? Wat doe je als je het even niet meer weet? Wanneer is af nou ècht af?

Ook ben ik graag met geluid bezig. Binnen de coaching vind ik het belangrijk om een oprecht en aandachtig luisterend oor te bieden. Nèt zoals ik het in de muziek ook belangrijk vind om met gespitste oren te luisteren naar alle verborgen details.

Wanneer ik mij rot of down voel, ga ik vaak even sporten. Ik sleep mezelf dan naar de sportschool en ga dan met wat gewichten aan de slag. Dit helpt me om me krachtig en sterk te laten voelen, me te focussen op mijn lichaam en daardoor minder in mijn hoofd te zitten. Hierin schuilt ook de kracht die KICK jongenscoaching heeft: Buiten, Bewegen, Experimenteren, Ervaren!

“Ik luister. Oprecht en met de volle aandacht. Wij gaan er samen voor zorgen dat jij je weer krachtig en sterk gaat voelen.”

Idzard

Over Idzard

Mijn verhaal

Mijn naam is Idzard Pruiksma en ik woon samen met mijn vriendin in Oudemirdum.

Al van jongs af aan is sporten een grote passie van mij. Na een periode in het voortgezet onderwijs ben ik dus ook aan de CALO in Zwolle gaan studeren. Hier kon ik mijn passie voor sport combineren met het coachen en lesgeven. Na een geweldige studietijd ben ik aan de slag gegaan bij Stichting de Wyldemerk. Dit was een campus waar jongeren tussen de 14 en 21 jaar woonden en naar school gingen. Hier was ik sportdocent en persoonlijk mentor van de jongeren.

Na een periode van 4 jaar moest de campus helaas zijn deuren sluiten en ben ik aan de slag gegaan als buurtsportcoach in Súdwest-Fryslân. In deze periode heb ik mij ontwikkeld in het geven van weerbaarheidstrainingen aan jongeren en jong volwassenen. Hier heb ik 7 jaar gewerkt en daarna ben ik bij Sociaal Collectief als jongerenwerker begonnen.

Ik vind het geweldig om vanuit een activiteit of beweging in gesprek te raken met jongeren en nieuwe dingen te ervaren. Klein beginnen en dit vertalen naar school, thuis of vrije tijd. Dit heb ik tijdens mijn periode als jongerenwerker in Sneek wel ervaren.

Ik volleybal ontzettend graag en dit doe ik dan ook elke zaterdag met enorm veel strijdlust en plezier. Deze combinatie geeft goed weer hoe ik in het leven sta: Als je ergens voor gaat, ga er dan ook echt voor, maar vergeet vooral geen plezier te maken.

“Met jongens actief situaties oppakken, doelen stellen en deze behalen terwijl zij tot in hun tenen zichzelf kunnen blijven zijn en zich daar goed en sterk bij voelen.”